Mennyire káros a 3d nyomtató?

Első pár nap még az irodában volt, aztán a szag meg a hang miatt új helyet kapott ami egy jól szellőző, szinte nyitott helység. Amikor rákerestem a káros hatásokras kb. semmi hasznos infót nem találtam róla ezért szokás szerint copilot lett a választás. Azt mondja:

A 3D nyomtatók működtetésekor egészségügyi kockázatok merülhetnek fel, ha nem tartjuk be az alapvető óvintézkedéseket. A kutatók azt vizsgálták, hogy a 3D nyomtatók működése során milyen anyagok és részecskék kerülnek a levegőbe. Kiderült, hogy asztali 3D nyomtatók generálnak ultrafinom részecskéket (UFP), amelyek egészségügyi veszélyeket hordoznak. Ezek a részecskék akár a tüdőben is lerakódhatnak, ami ronthatja a gázcsere hatásfokát és a szív- és keringési rendszerre is terhet róhat. Emellett a 3D nyomtatók által használt anyagok olvadása közben illékony szerves vegyületek (VOC) is keletkeznek, amelyek közül néhány irritációt okozhat, sőt akár rákkeltő is lehet.

Hogyan csökkenthetjük az egészségügyi kockázatokat?

  • Használjuk a 3D nyomtatókat jól szellőző helyiségben.
  • Az olvasztócsúcs/fúvóka üzemi hőmérsékletét az adott anyaghoz javasolt hőmérséklet-tartomány alsó végéhez igazítsuk.

Fontos, hogy a 3D nyomtatás során keletkező gázok és részecskék negatív hatással lehetnek a környezetre és az egészségre, ezért érdemes megfelelő óvintézkedéseket tenni.